Recept på examenstårta ♥

 
När jag lade upp en bild på en av tårtorna jag bakat inför min examen blev det väldigt mycket likes och förfrågningar kring recept, så jag tänkte att jag lägger upp det här. 
 
 
TÅRTBOTTEN "LIKA DELAR" - springform på 26 cm
Börja med att smörja en springform med margarin, klä sedan insidan med dubbelvikt bakplåtspapper så att kanterna blir höga. Smörj sedan bakplåtspappret med margarin och bröa med ströbröd. På detta sätt blir din form extra hög vilket kommer behövas. 
 
Ta fram tre lika stora glas. Alla tre glasen ska innehålla lika mycket ingredienser. Börja med att knäcka sex stycken ägg i det första glaset. I det andra glaset häller du upp lika mycket strösocker som du har ägg. I det tredje glaset häller du upp en tredjedel (av så mycket ägg och socker du hällt upp i övriga glas) potatismjöl  och fyller på med två tredjedelar vetemjöl. I mjölblandningen tillsätter du sedan 2 tsk bakpulver.
 
Häll upp ägg och socker i samma bunke och vispa vitt och fluffigt vilket tar ca 5 min. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga innan du tillsätter detta i äggsmeten och rör (!) till en jämn smet. Ställ formen i nedre delen av ugnen på i ca 45 min på 175 grader. Viktigt att inte öppna ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan bottnen sjunka ihop. Känn med en sticka för att vara säker på att tårtbottnen är helt torr innan du tar ut den ur ugnen. Nu kan du frysa in tårtbottnen i en tätsluten plastpåse och förvara den så tills den dag du ska använda den. Tänk på att bottnen är enklast att dela om den är lite lätt frusen!
 
 
FYLLNING ETT - GLASSKRÄM
Ta ett paket marsanpulver (det som är till sju portioner brukar bli bra) och blanda med ca 3 dl mjölk och låt stå fem minuter. Marsansmeten ska vara kletig och tjock. Vispa sedan 3 dl grädde. Blanda sedan marsansmet med grädden, rör väl så att allt blandar sig. Nu är glasskrämen färdig så ställ in den i kylen!
 
 
FYLLNING TVÅ - HALLONMOUSSE
Blötlägg fyra gelatinblad i lite kallt vatten i ca fem minuter. Koka upp 225 g hallon tillsammans med 0,5 dl strösocker. Pressa hallonen mot kanten på kastrullen så att de släpper från sig all god saft. Här är det sedan en smaksak om man vill sila bort hallonkärnorna eller behålla dem. Jag brukar sila ungefär hälften av hallonsmeten och behålla kärnorna i resten. Blanda i gelatinen i den varma hallonsmeten och låt svalna i kyl någon timme (inte längre, för då stelnar den och blir svår att blanda med grädden). Vispa tre dl grädde och vänd ner den avsvalnade hallonsmeten. Ställ åter kallt i kylskåp någon timme. 
 
 
SÄTTA IHOP TÅRTAN
När det gäller att sätta ihop tårtor kan det vara bra att investera i den anslagsring (googla för bild så förstår ni principen), men det går självklart bra även utan den sådan. Dela tårtbottnen i tre lika delar. Bred ut glasskrämen på den understa bottnen, lägg på nästa botten och bred här ut hallonmoussen. Lägg på den översta bottnen, och här är det väldigt smart att ta det som förut var tårtbottnens botten och använda denna överst vid hopläggning då den oftast har väldigt raka och fina kanter.
 
Vispa ca 5 dl grädde fast. Spackla hela tårtan med grädden. Skiva jordgubbar och lägg på toppen. Klä sedan tårtans kanter med chokladdoppade fingerkex. Försök att få kexen så raka som möjligt då tårtan kan se ganska tråkig ut om kexen lutar. Placera kexen så tätt som möjligt. Jag valde att knyta ett sidenband runt tårtan, dels för att jag tycker det är fint men även för att hålla kexen på plats. Då grädde kan ha en tendens att vattnas finns även risk för att kexen åker av annars.
 
 
Hoppas ni får hjälp av denna guide, och ställ gärna era frågor i kommentarsfältet :) LYCKA TILL!

Del ett: VÅRENS TRENDER ♥

Våren ser ut att bli fortsatt grafisk! För något år sedan hade jag väldigt svårt för kombinationen svart och vitt. Jag tyckte att kontrasterna var för hårda och höll fast vid det helvita. Vet att många anser vitt vara tråkigt, men när andra låg hemma och läste "Fifty shades of grey" i porrväg kontrade jag med "Fifty shades of white" i inredningsväg. Same, same...
 
För ett par år sedan började så de marrockanska mönstren smyga sig på, och inför hösten 2014 var varenda inredningsbutik/matbutik/lågprisvaruhus fullproppade med, just det, svar och vitt i alla dess kombinationer. Kanske blev jag manipulerad, kanske lät jag mig övertalas eller kanske blev det bara rentav kärlek. Kombinationen svart och vitt verkar vara här för att stanna, och jag är hooked!
 
Här nedan är några av mina personliga favoriter som gärna hade fått flytta in i hos mig.