Saffransbullbak ♥

 
 
♥ ♥ ♥ SAFFRANSBULLAR MED VANILJFYLLNING ♥ ♥ 
 
Ingredienser:
50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (två påsar)
1 1/2 dl strösocker
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1000 g vetemjöl (15-17 dl)
 
Fyllning:
300 g rumsvarmt margarin
2 dl strösocker
5 tsk vaniljsocker
 
Till pensling:
1 ägg
pärlsocker
 
 
Gör såhär: Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37 grader). Rör ut jästen med degspadet. Stöt saffran tillsammans med lite strösocker i en mortel och häll i degspadet tillsammans med socker, kvarg, salt och ägg. Häll i lite vetemjöl i taget och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 min. 
 
Rör ihop margarin, socker och vaniljsocker tills det blandats väl och är mjukt. 
 
Stjälp upp degen på en mjölad yta och knåda. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut den ena delen till ca 30x60 cm. Bred på fyllningen. Vik degen en gång på längden så att den blir dubbel. Kavla lätt på degplattan. Skär 2 cm breda remsor. Dela varje remsa på mitten, men låt den sitta ihop allra överst (så att det ser ut som en byxa med två byxben). Tvinna "benen" runt varandra och sno ihop till en knut med ändarna underst. Lägg bullarna på bakåplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225ºC. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-10 minuter, tills de är gyllenbruna.